Wicker is een kunststof die heel veel wordt gebruikt in in de tuinmeubel industrie. Het is een uit kunststof vervaardigd vezel die kan worden vergeleken met een andere vezel, namelijk rotan, echter is rotan een stuk vatbaarder voor alle invloeden van het weer. Omdat wicker bij tuinmeubelen vaak rondom een aluminium frame wordt gevlecht zijn deze meubelen vaak heel stevig en hebben ze een lange levensduur, door deze aspecten zijn ze ook relatief licht dus ze zijn makkelijk te verplaatsen of op te bergen.

De verschillende structuren van wicker

In principe zijn er drie verschillende structuren op de markt waarin wicker te onderscheiden is, dit zijn de volgende:

  • Structuur met een platte draad
  • Structuur met een halfronde draad
  • Structuur met een ronde draad

De functies en kenmerken van de verschillende structuren zijn in principe hetzelfde, de enige verschillen zitten hem echt in hoe de meubel eruit ziet. Wel kan je er rekening mee houden dat het structuur met de ronde draad veel moeilijker is om te weven dan de andere twee, dit kan je al snel terugzien in de uitstraling van de meubel maar zeker ook in de kostprijs.

Uitermate geschikt voor buitenmeubilair

Wicker staat er om bekend dat het zeer resistent is tegen allerlei weersinvloeden, daarom is materiaal ook zo populair bij tuinmeubelen en zie je ze als de lente is begonnen weer overal buiten staan. Wicker is uitermate bestand tegen vorst, water en uv-straling, dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat schimmels geen kans krijgen om te groeien. Ook is het kleurverlies zeer beperkt, zeker als je het vergelijkt met een meubel met outdoor textiel. Wicker wordt voor meerdere soorten tuinmeubelen gebruikt, een loungeset van wicker is veruit het meest populaire tuinmeubilair in Nederland, ook wordt wicker veel gebruikt in tuinsets en losse meubels zoals stoelen en krukjes.

Het schoonhouden van wicker

Ondanks dat wicker van zichzelf al heel goed tegen allerlei weersomstandigheden kan, wordt het altijd nog aangeraden om af en toe het materiaal te reinigen om de kleur te behouden. Ook kan dit ervoor zorgen dat het materiaal niet helemaal uit gaat drogen, als dit wel gebeurt kan het wicker gaan scheuren op de plekken waar er het meeste spanning op staat, bijvoorbeeld op een plek waar het wicker flink gebogen wordt. Het reinigen kan prima met wat lauw water en een zachte borstel of een spons of doek, het wordt altijd afgeraden om een agressieve reiniger te gebruiken. Je kan wel gebruik maken van een speciale wicker cleaner, deze kan je waarschijnlijk kopen bij alle winkels en tuincentrums die wicker tuinmeubelen verkopen, bijvoorbeeld bij Warentuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *